Huis verkopen zonder makelaar stappenplan

Het is geen geheim: steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te verkopen zonder makelaar. Niet alleen wordt dit fenomeen steeds populairder in het buitenland, ook in Nederland gebeurt het steeds vaker. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, want op deze manier kunt u duizenden euro’s aan makelaarskosten besparen. Maar hiervoor zal u er wel zelf wat meer energie in moeten stoppen. Daarom vindt u hier een handig ‘huis verkopen zonder makelaar stappenplan’.

Van het bepalen van de vraagprijs en het maken van professionele foto’s tot het schrijven van een verkooptekst; met dit stappenplan kunt u uw object succesvol verkopen.

Huis verkopen zonder makelaar stappenplan

1. De voorbereiding

U heeft het vast al vaak gehoord, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Helemaal wanneer u zelf uw huis gaat verkopen. Het lijkt misschien een ingewikkeld proces, maar het is eenvoudiger dan u misschien denkt. Door van tevoren uw eigen aankoopdocumenten tevoorschijn te halen, benodigde documenten op te vragen, zoals een energielabel en wellicht een bouwkundige keuring, heeft u de eerste stappen al gezet. U kunt ook uw notaris om tips vragen als er veranderingen hebben plaatsgevonden in de tussenliggende periode.

Ook is het belangrijk om alvast na te denken over praktische zaken, zoals kleine reparaties die nog moeten gebeuren of achterstallig onderhoud.

2. De juiste vraagprijs bepalen

Wanneer u alle belangrijke documenten heeft verzameld, is het tijd om de vraagprijs van uw object te bepalen. Dit is een van de belangrijke beslissingen tijdens een huis verkopen zonder makelaar; doe daarom voldoende research en denk er goed over na.

Kijk naar de vraagprijs van andere huizen in de omgeving en laat een taxatierapport maken door een onafhankelijke professional die alleen gespecialiseerd is in taxaties. Aangezien u uw eigen makelaar bent, bepaalt u de vraagprijs van uw woning natuurlijk helemaal zelf. Bovendien kunt u de prijs op een later moment altijd aanpassen.

3. Styling, fotografie en een verkooptekst

Een goede en slimme styling is essentieel voor de verkoop van uw object. Ga niet direct aan de slag met het maken van foto’s en video’s, maar zorg er allereerst voor dat uw woning er netjes en ruim uitziet. De ruimte opruimen, leeg en overzichtelijk maken zijn de kernwoorden. Haal zoveel mogelijk persoonlijke spullen weg, maar te kaal is vaak te saai. Tip: denk aan een hotel of vakantiehuisje.

Wanneer alle ruimtes er verzorgd uitzien, kunnen er foto’s gemaakt worden. Met de juiste instructies kunt u dit zelf prima doen met uw smartphone, maar het is ook een optie om het uit te besteden. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een video van hun object te maken. Dit geeft een nog beter beeld van de woning en omgeving.

En dan nog de verkooptekst. Het is belangrijk dat u alles over de woning zo duidelijk, maar ook zo kort en overzichtelijk mogelijk omschrijft. Dit voorkomt onduidelijkheden en vragen van potentiële kopers.

4. Reclame maken

U heeft professionele foto’s gemaakt en een inspirerende verkooptekst geschreven; u bent al goed op weg! Nu is het tijd om reclame te maken. Wij kunnen met behulp van onze vaste internetmakelaar ook uw huis op Funda plaatsen, echter is het niet altijd mogelijk om uw woning in elk land te adverteren.

Op Globelander kunt u wel wereldwijd reclame maken, maar het is ook handig om uw huis op social media te promoten. Denk aan YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn en we hebben uiteraard nog veel meer reclametips!

Daarnaast is het altijd handig om een reclameposter of tuinbord aan te schaffen zodat mensen in de buurt weten dat uw woning te koop staat. Ook Globelander biedt dit aan.

5. Bezichtigingen plannen

De promotie voor uw huis heeft gewerkt: er zijn een aantal geïnteresseerden. Deze geïnteresseerden willen natuurlijk zo snel mogelijk een bezichtiging plannen. Voordat de bezichtigingen plaatsvinden, adviseren we om alles goed voor te bereiden. Het telefoongesprek dat u gaat voeren om een afspraak in te plannen is al belangrijk. Neem hiervoor de nodige tijd en stel een aantal gerichte vragen om zeker te weten dat deze personen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Vraag ook of ze vooraf al vragen hebben.

Daarnaast is het goed om te bedenken wat u allemaal wilt vertellen tijdens de bezichtiging, zoals alle positieve punten van de woning en de omgeving. Ook praktische zaken, zoals zaken ter overname en de gewenste datum voor overdracht, zijn belangrijk om te bespreken.

6. Onderhandelen

Er is een bod uitgebracht, gefeliciteerd! Nu kan het onderhandelen beginnen. U kunt het bod direct accepteren, maar er zijn meer mogelijkheden. In eerste instantie is het belangrijk om goed na te denken over uw beslissing. Welk bod is voor u acceptabel? En wat is te laag? U kunt het bod van een potentiële koper verwerpen, maar het is ook mogelijk om een tegenbod te doen.

Doet u een tegenbod? Dan bent u officieel in onderhandeling en kunt u niet meer reageren op andere partijen of u moet dit aan de geïnteresseerde vermelden.

7. Afwikkeling en koopcontract

Wanneer de onderhandelingen zijn gelukt, is het tijd voor de laatste stap in het huis verkopen zonder makelaar stappenplan: het opstellen van het koopcontract. Een notaris of advocaat stelt het koopcontract op met alle afspraken. Wanneer deze door beide partijen is getekend, heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Na deze bedenktijd is het officieel: u heeft uw huis verkocht!

Voor de sleuteloverdracht bij de notaris vindt er een laatste eindinspectie plaats om te zien of het pand volgens de afspraak wordt achtergelaten. Hierna gaat u met de koper naar de notaris voor het tekenen van de leveringsakte. U overhandigt de sleutels en uw huis verkopen zonder makelaar is gelukt!

Verkoop uw huis zelf (met hulp) op Globelander!

Het bovenstaande ‘huis verkopen stappenplan’ laat zien dat een object verkopen zonder makelaar helemaal niet zo moeilijk is als u zelf denkt. Natuurlijk kunt u externe partijen inschakelen om de verkoop te vergemakkelijken en via het platform Globelander weet u nu in ieder geval precies waar u op kunt letten. 

Bent u op zoek naar meer tips? Na het afsluiten van een abonnement op Globelander ontvangt u een uitgebreid ‘huis verkopen zonder makelaar stappenplan’ in de vorm van lesmaterialen. Hieronder vindt u een beknopte versie van onze uitgebreide documenten met voorbeelden en instructievideo’s. 

Knop: https://www.globelander.com/wp-content/uploads/2023/11/D-1.1-Gratis-kleine-indruk.pdf

Veelgestelde vragen

Wat moet ik verplicht melden bij de verkoop van een huis?

Bij de verkoop van een huis zonder makelaar bent u verplicht om alle belangrijke informatie te verstrekken, zoals de bouwtechnische staat en eventuele gebreken of tekortkomingen van het huis. Echter, de specifieke regels zijn afhankelijk van de wetgeving in betreffende land of regio. Houd ook rekening met juridische kwesties, zoals erfdienstbaarheden of eigendomsrechten. Bij twijfel kunt u altijd terecht bij de notaris bij wie u uw object heeft gekocht.

Kan ik een huis verkopen zonder notaris?

U kunt wel een huis verkopen zonder makelaar, maar een woning kan in de meeste gevallen niet verkocht worden zonder notaris. U moet dus altijd een notaris inschakelen bij de verkoop van uw object. Als u twijfelt kan een juridisch adviseur bepalen of een notaris vereist is voor uw object in uw betreffende land of in uw specifieke situatie.

Kan ik mijn huis verkopen onder de WOZ-waarde?

Wanneer u uw huis verkoopt zonder makelaar, kunt u zelf de verkoopprijs bepalen. Het is dus zeker mogelijk om uw huis te verkopen onder de WOZ-waarde. Dit kan in sommige gevallen voordelen bieden, zoals een versnelde verkoop.

Kan ik mijn huis verkopen boven de WOZ-waarde?

Ja, u kunt uw huis verkopen boven de WOZ-waarde. Omdat u zelf uw huis gaat verkopen mag en kan u ook geheel zelf de waarde bepalen. Het is wel handig om te weten dat iedereen de WOZ-waarde van uw woning kan opvragen bij instanties. De waarde van uw woning is afhankelijk van de marktwaarde in uw omgeving en bijvoorbeeld welke verbeteringen u heeft aangebracht. 

Prueba ahora por solo 1,00 €

Gebruik de kortingscode 32024

Restablecer contraseña

Ingrese su dirección de correo electrónico y le enviaremos un enlace para cambiar su contraseña.

Inscríbete en Globelander

Ingresa con e-mail

Inscríbete en Globelander

Estoy de acuerdo con el Condiciones de uso y el Política de privacidad

Crear una cuenta de agente

Gestione sus anuncios, su perfil y mucho más

Estoy de acuerdo con el Condiciones de uso y el Política de privacidad

Crear una cuenta de agente

Gestione sus anuncios, su perfil y mucho más

Ingresa con e-mail
es_ESEspañol